RE-IMAGINING THE GREENLINE

This slideshow requires JavaScript.

In the low lying district of Hollygrove, New Orleans, a large swath of land known as the Greenline slices diagonally through the grid of the neighborhood blocks. This land is a by-product of the underground canal which lies below it. Consequently, this space also serves as a divide, separating housing units
and adding a sense of emptiness to the already struggling neighborhood. Currently, efforts are underway to bring life back to this abandoned corridor, but still, stability must be brought to the surrounding urban blocks, which currently lie empty and blighted. By developing a phased housing typology for the vacant sites adjacent to the Greenline, Hollygrove can become a prosperous and desirable neighborhood over time.

Because of the scale of housing found on the surround blocks, a combination of detached and semi-detached units were chosen as the typology which would best fit the surrounding context. Units are organized with minimal space between them to create a feeling of porosity while still achieving a simultaneous sense of density. Pathways, which occur at a variety of scales, establish both physical and visual connections to the greenline. Because of this, it is important to establish clear boundaries between public and private outdoor space. Each unit has a walled courtyard, separating it from the public space of the Greenline.